X
Elfelejtett jelszó

Felhasználónév

X
Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó

X
Keresés

Keresett kifejezés

login
MAGUNKRÓL HÍREK SZOLGÁLTATÁSOK KISOKOS ÜGYFÉLKAPU KAPCSOLAT LETÖLTÉS
}

Híreink

Témakör:

Kockázatos ügyvezetők cégalapítási korlátozása

2017.10.11.

Azok az ügyvezetők akik olyan cégnek voltak a vezető tisztségviselői amely 5 éven belül adótartozással szűnt meg csak adófizetési biztosíték mellett alapíthatnak új céget.

Cégalapítás esetén adófizetési biztosíték letételére kötelezi az adóhatóság azt az ügyvezetőt/cégvezetőt aki 5 éven belül 1 Millió Ft-nál nagyobb összegű  adó tartozással - felszámolással vagy kényszertörléssel - megszűnt cégben töltött be korábban vezető pozíciót. (ügyvezető, cégvezető). Az adófizetési biztosíték lehet :

-          Pénzbeli letét amit a NAV által erre a célra létrehozott számlára kell elhelyezni és 12 hónapig nem oldható fel. Az összege a korábbi legnagyobb adótartozás összegével megegyezően kerül megállapításra. A letét feloldásáról a 12 hónap lejártával a NAV dönt valamint beszámítja az időközben felmerült adókötelezettségek összegét.

-          Garancia-levél benyújtása amelyet Magyarországon vagy az EU-ban bejegyzett pénzügyi intézmény vagy pénzforgalmi intézmény vagy befektetési vállalkozás állított ki. Ebben a felsorolt intézmények legalább 12 hónapon keresztül vállalják az adófizetési garanciát.  

 

-          A pénzbeli letét és a Garancia-levél intézményét vegyesen is lehetséges alkalmazni az adótartozás összegéig.