X
Elfelejtett jelszó

Felhasználónév

X
Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó

X
Keresés

Keresett kifejezés

login
MAGUNKRÓL HÍREK SZOLGÁLTATÁSOK KISOKOS ÜGYFÉLKAPU KAPCSOLAT LETÖLTÉS
}

Híreink

Témakör:

2008.évi Szja változások

2007.12.03.

Milyen változások várhatók a személyi jövedelemadóban? A caffeteria juttatások növekednek, módosul az adójóváírás.Szigorodnak az ingatlan adás-vételhez kapcsolódó szabályok.


Személyi jövedelemadó
2008.évi változásai
Módosul az adójóváírás
2008. január 1-jétől egységes adójóváírás kerül bevezetésre. Az adójóváírás mértéke továbbra is az adóévben megszerzett bér 18%-a marad, havi felső értéke azonban 11.340 forintra emelkedik, kifuttatása pedig az évi 1.250.000 forint és 2.762.000 forint közötti sávban történik. A kiegészítő adójóváírás megszűnik.

Személyesen szeretne adótanácsadást? Többet szeretne tudni? Szüksége van egy profi könyvelő és adótanácsadó cégre? Kérjen ajánlatot itt!

Ingatlan átruházásából származó jövedelem – megszűnik a lakásszerzési kedvezmény, de csökken az adóköteles időszak
A külön adózó jövedelmeket érintően lényegében szövegi pontosítások történtek. A legjelentősebb módosítás az ingatlan átruházásából származó adóköteles jövedelem számításának változása. 2008. január 1-jétől a lakásszerzési kedvezmény megszűnik, ugyanakkor a lakások átruházásából származó jövedelem adóköteles időszaka harmadára csökken, tehát lakások esetén a szerzést követő tizenötödik év helyett már az ötödik évtől nem kell jövedelmet figyelembe venni. (A nem lakásingatlanok átruházásából származó jövedelmek adóköteles időszaka továbbra is 15 év marad.)
Emellett, bármely ingatlan átruházásából származó jövedelem adóját (vagy egy részét) akkor nem kell csak megfizetni, ha azt az átruházás évében vagy az azt követő két évben a magánszemély saját maga, közeli hozzátartozója, élettársa részére idősek otthonába, fogyatékos személyek lakóotthonába vagy más hasonló (pl. ápolási) intézményben (az EU bármely tagállamában) biztosított férőhely megszerzésére fordítja.
Újdonság az ingatlan átruházásából származó jövedelem után fizetendő adó méltányossági kérelemre történő csökkentésének lehetősége.
Külön átmeneti szabály teszi lehetővé, hogy a 2008. január 1-jét megelőzően átruházott ingatlanok esetén alkalmazhatók maradjanak a lakásszerzési kedvezményre vonatkozó szabályok.

Személyesen szeretne adótanácsadást? Többet szeretne tudni? Szüksége van egy profi könyvelő és adótanácsadó cégre? Kérjen ajánlatot itt!
Megszűnik az üzletpolitikai (reklám) célból adott ajándékok adómentessége
2008. január 1-jétől megszűnik az üzletpolitikai (reklám) célból adott ajándékok adómentessége, az áruminta kivételével. Véleményünk szerint ez főleg a kisértékű ajándékoknál jelentős többletterhet jelenthet.
Továbbra is adómentes marad ugyanakkor az üzletpolitikai (reklám) céllal magánszemélyek széles körében nyilvánosan meghirdetett kampány keretében - a juttatás feltételének megfelelő - magánszemélynek adott árengedmény, visszatérítés, vagy áru, szolgáltatás vásárlásához kapcsolódó más kedvezmény akkor is, ha az árura vagy szolgáltatásra váltható érték (pl. pontgyűjtő akciók).
Emelkednek egyes adómentes természetbeni juttatások értékhatárai
5,000 forintról 6,000 forintra emelkedik munkáltató által a munkavállaló részére adható hideg étkezési hozzájárulás adómentes összege, illetve a melegétkeztetés esetében az adómentes határ 10,000 forint helyett 12,000 forint lesz 2008-tól.
Az adómentes iskolakezdési támogatás a jelenlegi 20,000 forintról az adóév első napján érvényes havi minimálbér 30 százalékára emelkedik gyermekenként. 2008. január 1-jétől a minimálbér 20%-áról annak 30%-ára növekszik a munkáltatói hozzájárulásként adómentesen az önkéntes kölcsönös egészségpénztárba, illetve önsegélyező pénztárba fizethető összeg.

Személyesen szeretne adótanácsadást? Többet szeretne tudni? Szüksége van egy profi könyvelő és adótanácsadó cégre? Kérjen ajánlatot itt!

Emelkednek egyes adómentes természetbeni juttatások értékhatárai

Az adómentes béren kívüli juttatások 400 ezer forintos korlátja nem változik 2008-ban. Jelentős adminisztratív könnyítést jelent viszont az a módosítás, hogy az értékhatár túllépése esetén a különbözetet ezentúl csak az adóévet követő év május havi kötelezettségekkel együtt kell rendezni (a jelenlegi szabályok szerint az értékhatár túllépésekor kell rendezni a különbözetet).

kommentek: 0 db
Hozzászólok