X
Elfelejtett jelszó

Felhasználónév

X
Bejelentkezés

Felhasználónév

Jelszó

X
Keresés

Keresett kifejezés

login
MAGUNKRÓL HÍREK SZOLGÁLTATÁSOK KISOKOS ÜGYFÉLKAPU KAPCSOLAT LETÖLTÉS
}

Híreink

Témakör:

Áfa változások 2014. január 1-től

2014.01.15.

Ami változik 2014-ben Áfa témakörben: Export értékesítés adómentességének feltétele, Számlázás változásai, Számlázás változásai, Nyugtaadás változásai, Élelmiszer Áfa kulcs csökkenése, Áfa önellenőrzés.

Export értékesítés adómentességének feltétele

Az export adómentes abban az esetben is, ha a terméket a teljesítéshez képest 90 napon túl de legfeljebb 360 napon belül léptetik ki az Unió területén kívülre. (eddig 90 nap volt a legvégső határidő)

 

Számlázás változásai

Egyszerűsített számla adattartalma kiegészül a teljesítés dátumával illetve fordított adózás esetén fel kell tüntetni a „fordított adózás” kifejezést.

 

Nem kell bejelentkezni az EU területén Áfa alanynak – vagyis nem kell kérni külföldi adószámot, és ezáltal nem kell bevallást sem adni – akkor ha valamely tagállamban rendelkezik a cég telephellyel de az értékesítés, szolgáltatás nyújtás nem érinti az adott ország telephelyét.

  

Nyugtaadás változásai

Nyugtát elektronikus formában is ki lehet állítani. Hitelességét, adattartalmának sérthetetlenségét, olvashatóságát, eredetének hitelességét az elévülési időn belül biztosítani kell a vonatkozó rendelet szerint.

  

Az olyan típusú nyugtán – mint a színház jegy, menet jegy stb – amely az azon megjelölt konkrét szolgáltatás igénybevételére jogosít egy meghatározott időpontban nem kell szerepeltetni a kibocsátás időpontját. 

  

Élelmiszer Áfa kulcs csökkenése

A sertés hús áfa kulcsa 5%-ra mérséklődik 2014.január 1.-től (korábban 27% volt)

 

Áfa önellenőrzés

Az olyan típusú korrekció esetén, amely összességében Áfa csökkenést eredményez 2014.január 1.-től nem kell visszamenőlegesen önellenőrzést végezni. Ez alól kivételt képez, amikor az önellenőrzéshez olyan számla kapcsolódik, amely mögött nincs teljesítés. 

 

Ha többet szeretne tudni, vegye igénybe tanácsadásunkat. Keressen minket elérhetőségeinken!